Menu Forsiden Om Nils Hartmann Romaner for børn Historie Rim og remser Hartmann & Karrebæk Børns rettigheder Andre bøger Kontakt   Romaner for børn

Rejsen til BantamRejsen til Bantam
Rejsen til Bantam og Tusind dage hjemmefra udkom første gang 1982-83 (samlet udgave 1998). Bøgerne foregår 1672-75. Vi følger den 11-årige Jørgen fra Helsingør. En aprildag i 1672 går han om bord på handelsskibet Oldenborg og sejler ud på en lang og farefuld færd til kolonierne i Ostindien (Indonesien). Men det bliver en helt anden rejse, end drengen har forestillet sig. Kun 25 af besætningen på 154 vender levende hjem igen.  De to bøger handler om alle de strabadser, Jørgen oplever i løbet af de 1000 dage, han er væk hjemmefra. Om hans oplæring hos skibslægen Cortemünde. Om venskabet med skibsdrengen Søren, og om mødet med - og en spirende forelskelse i - pigen Ellen i Bantam. Men bøgerne er også en beskrivelse af en drengs udvikling. Vi følger Jørgen, fra han umoden drager ud, og til han som 14-årig vender hjem som et selvstændigt tænkende menneske, der føler trang til at gøre oprør mod verdens uretfærdighed. Han er blevet modnet af mødet med de strenge straffe om bord, magtmisbruget og undertrykkelsen - men ikke mindst gennem oplevelsen af venskab og sammenhold.  

Bøgerne bygger på en dagbog skrevet af skibslægen J.P. Cortemünde: Dagbog fra en Ostindie-fart 1672-75. Handels- og Søfartsmuseet på Kronborg, 1953.

Læs mere

  • Jens Raahauge. Arbejdshæfte til Nils Hartmann: Rejsen til Bantam og Tusind dage hjemmefra. Gyldendal, 1984.
  • Nils Hartmann. Ekko fra Bantam (om en skibsrejse til Bantam i 1986), i Historie & Samtidsorientering 1/87.
  • Jens Aage Poulsen. Den lange rejse (et undervisningsforløb i 6.-8. klasse), i Forfatterskabslæsning i skolen - Nils Hartmann. Dansk BiblioteksCenter, 1998.
  • Lisbeth Algreen. I forfatterens værksted - Nils Hartmann. (Video). Gjellerup & Gad, 1993.

    Tue og oprørerneTue-bøgerne
    Tue og oprørerne, Tue og børnene i den forladte by og Tue og drømmen udkom første gang 1984-85 (samlet udgave 1988 og 1999). Bøgerne foregår i et middelaldermiljø, hvor nogle bønder gør oprør mod undertrykkelse og uretfærdighed. Set fra Tues synsvinkel oplever vi, hvordan børn påvirkes af krig og grusomhed. Vi følger Tue og en gruppe børns kamp for at overleve i en forladt landsby uden voksne. Og vi lytter til Tues tanker om fred og frihed.  Ideen til Tue-bøgerne fik jeg, mens jeg arbejdede for UNICEF. Jeg lærte om, hvordan nutidens børn (og kvinder) lider under krige rundt om i verden. Mange må kæmpe alene, fordi mændene slås. Nogle drenge tvinges tilmed til at blive børnesoldater.

    Børn i krig kæmper for at skaffe sig vand, mad og et sted at bo. Ofte er de på flugt fra deres hjem. De lever et liv i angst og usikkerhed  

    I dag foregår de fleste krige i de lande, vi kalder ulandene. Men hvordan var det i Danmark i gamle dage? Jo, vi havde også krige og oprør. Jeg læste om et bondeoprør i Sydsjælland i 1400-tallet. Og så blandede jeg historien med det, jeg vidste om børn i krig i dag og skrev Tue-bøgerne. Jeg  håber de tre bøger kan få danske børn til at forstå, at krig er en grufuld ting, som vi må gøre alt for at undgå.

    Læs mere

  • Nils Hartmann. Tue-bøgerne, i Skolebiblioteket 2/1985.
  • Jens Aage Poulsen. Tue og friheden (et undervisningsforløb i 5.-7. klasse), i  Forfatterskabslæsning i skolen - Nils Hartmann. Dansk BiblioteksCenter, 1998.
  • Lisbeth Algreen. I forfatterens værksted. (Video). Gad & Grafisk, 1993.

    Katedralens børnKatedralens børn
    Bogen udkom i 1993. Det er historien om den 12-årige Jakob, som skal lave en historieopgave om et kalkmaleri i en landsbykirke. Drengen bliver hjulpet lidt på vej af graveren Valdemar, som fortæller et gammelt sagn om billedet på væggen. Pludselig begynder tiden at gå baglæns. Et magisk trylleord fører Jakob tilbage til middelalderen. Her møder han drengen Jeppe og en alkymist. Den stakkels alkymist skrumper ind til tommeltot-størrelse, fordi han læser fejl i opskriften, da han vil lave sin livs-eleksir og prøve at blive udødelig. Sammen drager de tre af sted for at finde Jeppes bror, Tejs, og syv dråber drageblod. Drageblodet er det eneste, som kan hjælpe alkymisten med at få sin normale størrelse igen. Undervejs møder de middelalderens overtro, og turen bliver hård. Drengene ender som børnearbejdere og må hjælpe med at hugge sten til den store katedral i byen, hvor de finder Tejs. Til sidst lykkes det dem på mirakuløs måde at slippe fri fra slavearbejdet og finde de syv dråber drageblod.

    Katedralens børn er en eventyrroman om frygt og mod, venskab og kærlighed, om at turde leve sit eget liv.

    Læs mere

  • Jens Aage Poulsen. På eventyr i middelalderen (undervisningsforløb i 6.-8. klasse), i Forfatterskabslæsning i skolen - Nils Hartmann. Dansk BiblioteksCenter, 1998.
  • Jens Raahauge. Katedralens børn - et sangværk til mellemtrinet (sange og noder til en musical), i Dansk 4/1994.
  • Nils Hartmann. Katedralens børn - om baggrunden for bogen, i Læsepædagogen 6/1993. Særtryk: Indhold, sprog og begreber - de 6-12-åriges bøger, 1993.

    Livet er en kamp, Ges!Livet er en kamp, Ges!
    Bogen udkom i 1986. Ges er et følsomt pubertets-barn. Kort før sin 14-års fødselsdag bliver han straffet af sin far med stuearrest. I tre uger skal han undvære sine venner, Lin og Oluf, og det er slemt. Men Ges vil ikke tilpasse sig, og det går helt anderledes, end forældrene har forestillet sig.

    Afvist og ensom begynder Ges at skrive dagbog. Han lytter til sine egne følelser. Han fortæller om længslen efter ømhed, viser sin oprørstrang og giver udtryk for sin vrede over forældrenes manglende forståelse. I tankerne flygter han ind i fantasiens verden, og det udvikler ham.

    Det er en bog om 50'ernes opdragelse og flinkeskolens børn. En bog, der viser, at det er skadeligt at straffe børn. At enhver grusom handling mod et barn altid får nogle følger. At børn i stedet har brug for kærlighed, tryghed og forståelse.

    Tigerens VejTigerens Vej
    Tigerens vej udkom i 1987. Ideen til bogen fik jeg, da jeg i 1986 sejlede med det indonesiske fragtskib Mataram fra Europa til Indonesien. Om bord på skibet var elektrikeren Aman, som også var historiefortæller og åndemaner. Han stammede fra en lille indonesisk ø og fortalte mig skabelses-myten om Limi og Tai og tigeren fra Tao. Pointen i den gamle myte er, at den kun kan leve, hvis der en dag kommer en pige, som kan føre slægten og historien videre.

    I Indiske Ocean, ud for Sumatras kyst, løb vi ind i en orkan og oplevede, at en lystyacht med fire voksne og to børn - en dreng og en pige - forliste. Alle om bord druknede. Det inspirerede mig til at skrive Tigerens vej.  Jeg indleder bogen med at genfortælle myten. Men jeg har taget mig den frihed at udelade den oprindelige slutning, fordi jeg selv ville digte videre på historien. Hvis du har lyst til at læse den "rigtige" slutning, findes den i Den Magiske Bog (1992).

    I min historie bliver Mai en del af myten. Hun er pigen fra havet, frelseren, som kan give myten det, den mangler. For at myten kan eksistere og leve videre, må den opsluge hende, så hun bliver ét med den. Mai redder den gamle myte, fordi hun giver den nyt liv. I mytens verden dør Mai ikke. Hun bliver snarere guddommelig. Jeg valgte at bruge et teknisk greb fra myten, som stammer fra mundtlig tradition. Jeg lader fortælleren (Mai) træde frem og henvende sig direkte til læseren, nøjagtig som historiefortælleren ville have gjort. Der er brugt mange symboler og gammel talmagi i bogen, men det skal du ikke lade dig afskrække af!  

    Sidste Kys til NannaSidste kys til Nanna
    Bogen udkom i 1990. 17-årige Anders er en lidt rodløs teenager. Han har svært ved at komme sig over sin storesøsters død af en overdosis heroin. Den sommer, hvor han slutter skolen, beslutter han at tage på Interrail til Frankrig med sin kæreste Nanna. Han regner med, at de skal rejse alene sammen. Men det viser sig, at Nanna har inviteret sin tidligere kæreste Klaus og vennen Jønner med på turen. Trekanten Nanna, Anders, Klaus skaber mange jalousi-konflikter, og Nanna føler sig klemt. Da de kommer ind i et narkotika-miljø i Sydfrankrig skærpes konflikterne, fordi Nanna begynder at flirte med narkotika. Det bliver ikke bedre af, at Nanna ikke forstår Anders følelser. Men det modner Anders så meget, at han beslutter sig til at afbryde rejsen i utide. Samtidig erkender han, at det er slut med Nanna - at han har givet hende det sidste kys.

    Læs mere

  • Jens Aage Poulsen. Urolig ungdom (undervisningsforløb i 8-10. klasse), i Forfatterskabslæsning i skolen - Nils Hartmann. Dansk BiblioteksCenter, 1998.  

    Freja og EskilFreja og Eskil
    Udkom første gang i 2003. Freja og Eskil er to børn på 10 år. De lever i middelalderen, og vi følger dem fra sommeren 1258 til sommeren 1259. Vi hører om deres familie, om livet i landsbyen Ladby og om deres oplevelser langs Susåen. Freja og Eskils liv er fuldt af eventyr. De bliver venner med munken Andreas og med den kloge kone Skov-Yrsa. De møder åmænd, ellepiger og trolde. De er med på ulvejagt, og de slås med bødlens hæslige knægt. Hør også, hvordan Freja finder sin far. Og om hvordan den fremmede kvinde Maria dukker op i landsbyen. Historien findes i en oplæsningsbog, i en læsebog og i en række små letlæsningsbøger.  

    Freja og Eskil for fulde sejlFreja og Eskil for fulde sejl
    Udkom første gang i 2004. Fortsættelse af den spændende historie om Freja og Eskil. Frejas far Jonas og kvinden Maria er blevet gift. De tager Freja og Eskil med på en farlig skibsrejse til København. Vi hører om livet i den store by og om røveren med "de stirrende øjne". Vi oplever, hvordan Freja og Eskil får hjælp af dronning Margrete. Vi kommer med til det store Skånemarked, hvor Eskil lærer at handle. Og vi hører om, hvordan en fæl heksekvinde er ved at skræmme livet af børnene. Inden rejsen går tilbage, har vi lært gællepigen Stina at kende. Og vi ved, hvorfor munken Andreas er sendt til Skåne for at hente Jesus. Historien findes i en oplæsningsbog, i en læsebog og i en række små letlæsningsbøger.

    Læs om alle materialerne til Freja og Eskil på: www.gyldendal.dk/uddannelse

     

  •     Forsiden - Om Nils Hartmann - Romaner for børn - Historie
    Rim og remser - Hartmann og Karrebæk - Børns rettigheder
    Andre bøger - Kontakt

    Sidst opdateret den 8. december 2004
    Denne side ligger på www.nilshartmann.dk