![]() |
![]() Jeg er født i 1941 og opvokset i den lille sydsjællandske fjordby Præstø. Barndommens land spiller en rolle i flere af mine bøger. Det gælder fx i Tue-bøgerne og Livet er en kamp, Ges! I 1968 blev jeg færdig som lærer på Vordingborg Statsseminarium. Jeg underviste i folkeskolen til 1980. Samtidig med lærerjobbet var jeg i 25 år undervisnings-konsulent hos Dansk UNICEF Komite. Og fra 1971 til 1985 var jeg skole-konsulent ved Amtscentralen for Undervisning i Næstved. Jeg er nu fuldtids-forfatter.
Jeg synes, det er vigtigt at åbne børns øjne for, hvad der sker rundt om i verden. Derfor forsøger jeg i mine ulandsbøger at komme tæt på de mennesker, jeg har besøgt. Her kan du bl.a. møde børn i fjerntliggende landsbyer i Afrika, fiskerfamilier på øen Lombok (Indonesien), drengemunke i Bhutan, rastafarier i Jamaica og historie-fortælleren Ada Charry Onwu, som skaber sine historier i Iboland dybt inde i Østnigerias regnskov.
Mens jeg arbejdede for UNICEF, var jeg med i den nordiske Alternativ-gruppe. Den består af undervisere, som sammen skal prøve at finde nye ideer til, hvordan skolens undervisning kan blive mere international - eller global. Da Børnekonventionen blev vedtaget i 1989, gik Alternativ-gruppen i gang med at udarbejde nye materialer om børns rettigheder. Et af resultaterne blev Den Magiske Bog. Bogen indeholder eventyr og myter fra hele verden om nogle af de værdier, som findes i Børnekonventionen.
Arbejdet for UNICEF satte en masse i gang. Og det har bl.a. betydet, at temaet børns rettigheder går som en rød tråd gennem det meste af mit forfatterskab.
En af de største opgaver, jeg har påtaget mig, var at redigere Gyldendals STORE Børneleksikon i fire bind + et tilhørende Billedatlas. Det var en utrolig spændende udfordring, som tog mere end to år (1991-93). Leksikonet blev til i samarbejde mellem Gyldendal i Danmark, et norsk, et svensk og et engelsk forlag. Inden vi gik i gang, skulle vi bl.a. tage stilling til nogle af disse spørgsmål: Hvad har børn i alderen 7-14 år brug for at vide? Hvad interesserer de sig for? Hvem kan skrive teksterne? Hvem kan illustrere?
Sammen med 35 nordiske forfattere var jeg med til at skrive 500 store og 2500 små artikler om forskellige emner. Til at illustrere artiklerne blev der brugt 3500 tegninger, fotos og kort.
Jeg har altid været meget optaget af historie. Siden 1993 har jeg brugt en stor del af min tid på at læse historie, rejse, besøge museer - og skrive historiske bøger. Det er bl.a. blevet til Børnenes Danmarkshistorie 1-4 og Børnenes Verdenshistorie 1-4 samt serien Børnenes Danmarkshistorier.
De sidste 15-20 år har jeg samarbejdet med en række af de bedste danske børnebogs-illustratorer. Jeg har lavet billedbøger sammen med tegnerne Bente Bech, Johannes Bojesen, Palle Bregnhøi, Lilian Brøgger, Charlotte Clante og Kirsten Raagaard. Men det tætteste samarbejde har jeg haft med tegneren Dorte Karrebæk. Med hende har jeg lavet omkring 20 bøger.
Jeg har ialt skrevet ca. 90 bøger og hæfter og oversat næsten lige så mange. Blandt oversættelserne er bl.a Alfons Åberg-bøgerne, engelske fagbøger samt en lang række titler af de svenske forfattere Maj Bylock og Ulf Stark.
Som forfatter kan man være heldig at få priser. Jeg har fået disse:
Læs mere
|
Forsiden - Om Nils Hartmann - Romaner for børn - Historie
Rim og remser - Hartmann og Karrebæk - Børns rettigheder Andre bøger - Kontakt Sidst opdateret den 9. maj 2019 |