Menu Forsiden Om Nils Hartmann Romaner for børn Historie Rim og remser Hartmann & Karrebæk Børns rettigheder Andre bøger Kontakt   Hartmann og Karrebæk

Tegneren Dorte Karrebæk har siden 1993 været min faste makker. Vi begyndte vores samarbejde med at lave rim- og remsebøger (se Rim og remser), men i tidens løb er det også blevet til en række andre bøger:

Abrakadabra-bøgerne
I serien Abrakadabra har Dorte og jeg gendigtet gamle sagn og myter. Vi har forsøgt at gøre dem levende ved at fortælle og tegne på en ny måde. Ordet abrakadabra er en gammel trylleformel fra middelalderen. Når folk sagde den eller bar den på sig, troede de, at de kunne blive helbredt for sygdomme. Der er kommet disse bøger i Abrakadabra-serien:

TroldeTrolde
Bogen udkom i 1995. Den indeholder sagn om 12 danske trolde. Nogle trolde er utroligt stærke. De kan kaste med store sten. De bærer rundt på hele bakker af sand og smider det på steder, hvor det kan genere nogen, de er uvenner med. Når en troldekone skal føde, er det ofte en besværlig fødsel. Derfor må hun have hjælp fra menneskene. Hvis man hjælper en trold, får man ofte en belønning. Du kan læse om trolde, som lever i forskellige egne af landet. Hvis du læser historien om kampen mellem kong Grim og trolden, kan du få at vide, hvorfor det spøger på Lolland.

EngleEngle
Bogen udkom første gang i 1996. Mormor fortæller sit barnebarn om englenes forunderlige verden. Hun kan svare på spørgsmål om, hvor englene kommer fra. Hvordan de flyver. Og hvad englebørnene laver, når de myldrer rundt i himlen. Mormor kender englene og kan berette om både ærkeengle, kærlighedsengle og om den uhyggelige dødens engel.
 

SagnfolkSagnfolk
Bogen udkom i 1997. Sagnfolkene bor i høje og skove, moser og åer. Den gamle skovfoged fortæller om alle de overnaturlige folk, han kender: ellefolkene, mosekonen, lygtemanden, åmanden, alferne, den vilde jæger, slatten-langpatte, klabautermanden, havfolk og havfruer. Hvis du ikke før har hørt om slatten-langpatten, den sidste troldkvinde i Danmark, så kan du læse om, hvordan hun kæmper for sit liv, da hun bliver forfulgt af den vilde jæger.

SagndyrSagndyr
Bogen udkom i 1998. Den gamle skovfoged har en ældgammel bog om sagndyrene. De har underlige navne. De hedder: basilisken, dragen, enhjørningen, griffen, lindormen, maren, spøgelseshunden og varulven. Du kan se, hvordan de enkelte sagndyr ser ud og læse om dem. Desuden får du en lille historie om hver af dem. Her kan du bl.a. få at vide, at kun en uskyldig jomfru kan fange en enhjørning levende. Hun behøver blot at kigge ind i dyrets blå øjne, så lægger det hovedet i hendes skød og er i hendes magt.

NisserNisser
Bogen udkom første gang i 1997. "Jullejul, tuttetut, spirrevip, bimmelim, bumbum!" Sådan synger nissen i toppen af egetræet. Du kan læse om, hvordan Julius Skovnisse slår sig ned hos en familie og bliver der i mange generationer. Ialt er der 24 historier - en til hver dag i december - om Julius Skovnisse, hans kone Tilde og deres ustyrlige nissebarn, Alberte. Nisserne oplever en masse. De kender mange gode, gamle nissehistorier og fortæller dem til menneskene.

 

Ridder Ranke og Væbner RinkeRidder Ranke og Væbner Rinke
Illustreret af Dorte Karrebæk
Bogen udkom i 1999. Den glemsomme Ridder Ranke har en husholderske, som hedder Jomfru Rumpe, og en væbner, som hedder Rinke. De bor på en rigtig middelalderborg med tykke mure, dybe kældre, voldgrav og vindebro. Du kan møde den travle Jomfru Rumpe i borgens køkken. Opleve, hvordan Ridder Ranker kræver skatter ind på sin helt egen måde. Du kan følge med i kampen i den drabelige mudderkrig. Høre om Ridder Rankes kamp mod kæmpen. Være med, når Ridder Ranke og Væbner Rinke leger ridderleg og opleve, hvordan de frelser den bortførte prinsesse. Og til sidst kan du se, hvordan Væbner Rinke bliver slået til ridder og vinder prinsessen og det halve kongerige.

Letlæsningsbøger:

Pistolen i vinduetPistolen i vinduet
Tegninger af Dorte Karrebæk
Letlæsnings-bogen udkom i 1994. Mads har fødselsdag. Han fylder ni år. Han ønsker sig både en lille-søster og en hund og en sherif-pistol med krudt. Uden for skolen venter Frederik og Kasper. De er hans bedste kammerater.
"Fik du pistolen?" spørger Frederik.
"Har du den med?" snøfter Kasper.
Men det vil Mads ikke fortælle. Det bliver en lang skoledag. Inden gymnastik-timen har de styrkeprøve. Og da de leger sørøvere, får Mads en blodtud. Endelig er sidste time forbi. Nu kan fødselsdags-festen begynde ...

Graffiti og vampyrGraffiti og vampyr
Tegninger af Dorte Karrebæk
Letlæsnings-bogen udkom i 1995. Jonas fanger edderkopper og putter dem i en tændstik-æske. De er til vampyren, siger han til Mikkel. Men hvad er det for en hemmelig vampyr? Og hvorfor laver Mads og Mikkel graffiti på bryggeriets væg? Hvad er det for en uhyggelig historie, Mikkel fortæller Laura? Og hvad skal farfar med en spray-dåse? Alt det får du svar på i bogen.

Karla får forstoppelseKarla får forstoppelse
Tegninger af Dorte Karrebæk
Letlæsnings-bogen udkom i 1996. Den er en fortsættelse af Graffiti og vampyr. Jonas og Mikkel røber en hemmelighed. Og de store drenge truer dem med en kniv. Men hvad er det, de ikke må fortælle? Hvad er det for noget med farfars skjulested? Hvorfor bliver sejlturen ud til øen lige pludselig farlig? Læs bogen og få svarene.

 

Simon og uhyretSimon og uhyret
Tegninger af Dorte Karrebæk
Letlæsningsbogen udkom i august 2001. Det er en historie om savn, om at miste sin bedste ven. Da Mette Sofie flytter, bliver alting svært for Simon. Han føler, at det hele er uretfærdigt - og der er ikke nogen, han kan tale med. Men så ser han et glimt af Mette Sofies røde kat. Eller er det noget helt andet? Er det et uhyre? Simon tager sagen i egen hånd. Og langsomt falder tingene på plads.

 

Bøger udgivet efter år 2000

Min bror Lukas og Slaget i Køge BugtMin bror Lukas og Slaget i Køge Bugt
Illustreret af Dorte Karrebæk
Bogen udkom i 2000. Den lille dreng Ludvig mister sin storebror Lukas ved en drukneulykke i Køge Bugt, hvor søhelten Niels Juel engang kæmpede med den danske flåde. Ludvig bliver ude af sig selv af sorg. Først kommer gråden, vreden og fortvivlelsen. Så vender Ludvig sorgen indad og nægter at vokse så meget som en centimeter, før Lukas vender tilbage. Kun hans skolekammerat Sissel forstår ham og prøver at hjælpe ham. En dag ser Sissel et stort skib ude på havet og så går Ludvig ud for at finde Lukas... En fortælling om et barns sorg og den lange vej for at komme overens med det i tilværelsen, der råber fra himlen.

I guderI guder
Fortællinger om de nordiske guder

Tegninger af Dorte Karrebæk
Bogen udkom i 2002. Det er en ny gendigtning af de herlige sagn om de nordiske guder. Og den er fuld af Dorte Karrebæks eventyrlige og sprudlende billeder. Her kan du lære Odin, Tor, Freja, Balder og alle de andre guder at kende. Du kan læse om den snu Loke, om gudernes og jætternes liv, deres sjov om drillerier. Om Midgårdsormen og Fenrisulven. Og ikke mindst om verdens undergang i Ragnarok. Det er også en bog med gode oplæsningshistorier.

 

Barn JesusBarn Jesus - Jesu barndomsfortællinger
Udkom september 2003. I middelalderen var fortællingerne om Jesu barndom kendt af hvert et barn. Mange af historierne blev brugt, når malerne udsmykkede kirkernes vægge med kalkmalerier i 1100-1400-tallet. I Barn Jesus har jeg gendigtet de gamle fortællinger, og Dorte Karrebæk har illustreret med inspiration fra kalkmalerierne. Når I kigger på billederne, vil I se, at Dorte har tegnet med et mildt og rundt syn på Jesus og Jomfru Maria. Bogen fortæller først om Jesu familie. Men ellers handler den om Jesu fødsel og barndom. Det er bl.a. historier om Den første julenat, Flugten til Egypten, Røverne i skoven og Jesus og lerfuglene. Men vi hører også om Jesu første mirakler og om, hvordan han kommer i skole og besøger templet i Jerusalem.

 

Hvordan fuglene blev vennerHvordan fuglene blev venner og andre eventyr om dyr
Udkom november 2004. I januar 2004 rejste jeg i den engelske forfatter Rudyard Kiplings fodspor gennem Burma, mødte en rigtig historiefortæller og fik ideerne til de ti eventyr, som jeg har gendigtet i bogen. Her kan du bl.a. læse historierne om "Hvorfor gærdesmutten er så lille", "Hvordan krokodillen mistede sin tunge" og "Hvorfor bøflen ikke har tænder i overmunden". Nogle af eventyrene er sjove, andre helt skøre, men fælles for dem er, at de har lune og charme. Jeg beretter også om mødet med historiefortælleren Irene Than Pe, der i 1945 blev enke som 13-årig, og hun fortæller om sin barndom, der er lige så spændende som et eventyr. Bogen er illustreret med Dortes eventyrlige tegninger og nogle af mine egne fotos fra rejsen.

 

Gudesjov – myter om de græske guders kærlighedslivGudesjov – myter om de græske guders kærlighedsliv
Udkom maj 2006. Alle har hørt om de græske guder? Men hvem er i familie med hvem, og hvordan var det egentlig, at det hele begyndte. I Gudesjov møder vi nogle af de mest kendte af Olympens guder, og samtidig puster Dorte og jeg nyt liv i en række af de klassiske kærlighedsmyter. I får bl.a. beretningerne om Athenes fødsel, om Zeus og Heras stormfulde ægteskab, om Leda og svanen og om Orfeus og Eurydike. I hører, hvordan Hades bringer den smukke Kore ned i sit dystre dødsrige, og hvordan den lystne vingud Dionysos mister sin store kærlighed. Det er historier om alt det fantastiske – og frygtelige – kærlighed kan føre med sig. Og Dortes illustrationer er bare superflotte!

 

Katten med de firfarvede poter
og andre fantastiske historierKatten med de firfarvede poter og andre fantastiske historier
Bogen udkom i september 2008. Den indeholder syv fantastiske historier om løgn og fantasi, grusomhed og mod, mystik og trolddom, spøgelser, uhyrer og en højst mærkværdig kat. Jeg har ladet mig inspirere af Karen Blixen og tænkt: Hvilken slags fortællinger ville hun have fortalt, hvis hun havde skrevet for børn? Det er historier, der egner sig godt til højtlæsning, og de kan selvlæses, når man er 9-10 år. Dorte Karrebæk har som sædvanlig tegnet helt eventyrligt.

 

    Forsiden - Om Nils Hartmann - Romaner for børn - Historie
Rim og remser - Hartmann og Karrebæk - Børns rettigheder
Andre bøger - Kontakt

Sidst opdateret den 1. november 2008
Denne side ligger på www.nilshartmann.dk